BRIDGE - De 2de helft WW

Stichting De Tweede Helft Wieringerwerf
Ga naar de inhoud

BRIDGE

Bridge

Begin augustus is het vrije bridgen op de woensdagmiddag weer van start gegaan.
Vrij bridgen op de woensdagmiddagen is voor allen, die buiten competitieverband gezellig hun vaardigheden willen oefenen. Er bestaat dus geen enkele verplichting: u kunt komen bridgen als u zin en tijd voor heeft.
De kosten zijn € 45,00 euro p.j. voor het lidmaatschap en € 5,00 p.j. voor de activiteit bridge.  (totaal € 50,00 p.j)

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
W. Steenbakker
tel: 0227-601667Wat is Bridge
Bridge is een kaartspel dat valt onder de noemer 'denksporten'. In bridge (ook wel wedstrijdbridge of duplicate bridge genoemd) is de factor geluk zo veel mogelijk uitgeschakeld als uitkomstbepalend. Het spel vereist concentratie, logisch denken, geheugen, en goede samenwerking tussen partners.
Bridgetafel met biedboxen (biedingen worden gedaan door kaartjes neer te leggen) en het bord waarin de 4×13 kaarten worden opgeborgen.

Het spel wordt gespeeld met – per tafel – vier personen en 52 speelkaarten. Iedere speler krijgt 13 kaarten. De spelers worden aangeduid met de windrichtingen: Noord, Oost, Zuid, en West. Noord en Zuid spelen samen en vormen een paar; zij spelen tegen Oost en West, die ook samenspelen en een paar zijn. Een paar kan ad hoc gevormd worden, maar veel bridgers hebben vaste partners met wie ze jaren samenspelen. Zo leren ze elkaar begrijpen en vertrouwen; onmisbaar om goed te kunnen bridgen.

Een bridgespel bestaat uit twee delen: het bieden en het spelen. Het bieden lijkt op een veiling bij opbod (Engels: auction). Het hoogste bod wordt het 'contract' en bepaalt de kaders voor het spelen: welke kleur troef is, en hoeveel slagen de bieders van het contract beloven te halen. Tijdens het spelen proberen de bieders van het contract dit aantal slagen te halen, en de tegenstanders proberen dit te saboteren door samen ook zo veel mogelijk slagen te halen. Na 13 slagen resulteert dit in een (ruwe) puntenscore.

Het doel van bridge is om meer punten te scoren dan andere spelers die exact hetzelfde spel speelden. Doordat bridge vergelijkt tussen situaties waarin spelers exact dezelfde verdeling van 52 kaarten hebben, wordt de geluksfactor geëlimineerd. In bridge bestaat er dus niet zoiets als 'goede' of 'slechte' kaarten; het gaat om wat je doet met die kaarten. Mede daarom behoort bridge tot de denksporten, zoals schaken en go, en niet tot de kansspelen.
Terug naar de inhoud